Атина

0

Атина – прекрасен сапфир в пръстена на Земята

athens-greece_27823Booking.com

Полуостров Атика, малко триъгълниче в южната част на Централна Гърция, е известен в целия свят. Тук господства прочутата Атина, обкръжена от своите малки градове-спътници.

Понякога, благодарение на магията на слънчевата светлина, отразявана от стотици хиляди прозорци, отдалеч Атина изглежда като море, което примигва и блещука.

От разстояние градът сякаш е безличен, но щом се впуснеш в него, откриваш малките му прелести, които веднага те очароват. Тук лесно можеш да осъществиш пътешествие във времето, разхождайки се сред разнообразните археологически паметници и исторически места. Ако при това си запознат поне малко с миналото на Атина, стъпвайки по следите на прадедите, разхождайки се по земята, по която и те са ходили, ще те обхване неописуемо вълнение. Осъзнавайки, че това вероятно е единствената столица, в която можеш да се отдадеш на бурния нощен живот и на разстояние само от няколко километра да поплуваш в прекрасното море, ще се влюбиш в този град още повече.

Това е Атина. Далечна, но притегателна, любовница, която не те отпуска от себе си нито за миг. Красота, едновременно откриваща се, но и оставаща скрита. Разнообразие, което пленява. Такава Атина се разкрива под вече познатото, сиво лице на града.

Атина(Αθήνα), столицата на Гърция, периферия Атика Номархия (префектура) Атина. Икономически, културен и административен център на страната.

История на Атина

Първите свидетелства за това, че тези места са обитавани от хора, се отнасят към неолитната епоха, около 4-то хилядолетие пр. Хр. Това доказват многобройните археологически артефакти, намерени по време на разкопките на Акропола.

През Микенския период (XIII в.пр. Хр.) Атина вече била влиятелен политически и културен център на Гърция, за което свидетелстват не само останките от Циклопската стена край Акропола, пътят и царският дворец, но разбира се и огромното количество легенди и митове, достигнали до наше време.

Съгласно преданието, Атина била населена от йонийци, носещи името си от приемания за техен прародител Йон – син на бог Аполон. За главен основател на града се счита Тезей, освободил атиняните от тежкия данък, който те плащали на критския цар – Минос. На Тезей се приписва и заслугата за обединението на разединените атински полиси. До около 1000г.пр. Хр. Атина е управлявана от династията на йонийските царе. С течение на времето царската власт постепенно губи своята сила и управлението на града преминава към няколко аристократични фамилии. В този период един от управителите на Атина бил Драконт, съставил първите писани закони, суровостта на които станала пословична още в древни времена (драконовски мерки), тъй като най-разпространеното наказание в тях била смъртната присъда. През 594 г. пр. Хр. за управител на Атина бил избран Солон, един от „седемте мъдреци“ на Древна Гърция. Той осъществил разнообразни реформи, отменил дълговото робство, установил народно събрание, конституция и върховен съд, полагайки по този начин основите на ограничената демокрация. По-късно, въз основа именно на тези промени в политическото устройство, Клистен напълно отхвърля родовата тирания и установява демокрацията, останала постоянна форма на управление през целия период на разцвет на Атина.

През 560 г. пр. Хр. властта над града е поета от тирана Пизистрат. Думата “тиран” по онова време се използвала за описание на човек, осъществяващ държавен преврат, подкрепен от народа, и придобиващ абсолютна (неограничена) власт. Пизистрат бил много мъдър политик. Подпомагал бедните, поощрявал развитието на изкуствата и науката. Именно той въздигнал първите храмови комплекси на Акропола.

Междувременно атиняните не могли да бъдат определени като мирни жители. Водели активни войни с Персия, постигнали големи успехи във военната стратегия и изградили могъща морска флота, превръщайки Атина в изключително влиятелен град-държава.

Класически период на Древна Атина

Златният век на Атина бил през V в.пр.Хр. по време на управлението на Перикъл. В този период се построяват най-величествените паметници на Древна Гърция – Партенона, Пропилеите на Акропола, а градът става център на интелектуалния живот. Разцъфтяват изкуството и философията – Анаксагор, Софокъл, Еврипид, Аристофан и Херодот творят своите безсмъртни произведения, Сократ полага основите на западната философия. Но въпреки факта, че културното наследство на тази епоха и до ден днешен оказва влияние на западната цивилизация, класическият период на Атина продължил само пет десетилетия.

През 431 г. пр. Хр. между Спарта и Атина започва Пелопонеската война, завършила за атиняните с пълно поражение, двойно намаление на броя на населението и съкращение на флотата до десетина кораба. Но, въпреки сполетялите го бедствия, градът продължил да бъде важен културен център: Аристофан създава своите комедии, Платон преподава в основаната от него Академия, Аристотел става основоположник на формалната логика.

През 338 г. пр. Хр. Филип II Македонски завладява Атина и други гръцки територии. Наследява го неговият син, Александър Македонски. В последствие Атина става част от Римската империя. Градът изпраща в Рим учени, поети, скулптори и благодарение на това придобива значение на втори културен център в покрайнините на Империята. Римляните допринасят за обогатяването на архитектурния облик на града, издигайки съоръжения, останали до днес, като например, триумфалната арка на Адриан.

Историята на Атина през вековете, последвали разпада на Римската империя, носи религиозен характер. Започва ерата на християнството и през 50 г. сл. Хр. градът посреща апостол Павел. През периода на византийско господство и кръстоносни походи, Юстиниан I закрива всички неоплатонически философски школи, подземията на Акропола се реконструират в християнски църкви, а светилището на Атина – Партенонът – в храм на Дева Мария.

През 1456г. градът попада под Османско владичество. През 1821 г. започва гръцката война за независимост, а през 1833 г. Атина отново е провъзгласена за столица на новосъздаденото Кралство Гърция. През 1834 г. в Атина пристигнал новият гръцки крал Отон Баварски. Младият крал имал амбицията да възстанови града и възвърне миналото му величие. Поканените в Атина архитекти Леофон Кленце и Теофил фон Хансенса изградили няколко главни улици в неокласически стил, включително площад Синтагма, Атинския университет, Националния парк, изложбения център “Запион”.

През 1896 г. на възстановения стадион “Панатинайкос”, построен изцяло от мрамор, са проведени първите съвременни Олимпийски игри, а през 2004 г.- 28-те летни Олимпийски игри.

Съвременна Атина е всемирно известен мегаполис с изключително богатство от антични паметници, разнообразни забавления и неуморим нощен живот.

Името на града

В древността наименованието на града, както и на повечето други градове в Гърция, се употребявало в множествено число – Ἀθῆναι. През 1970 г., поради обособяването на новогръцкия език и премахването на остарели граматически правила, е прието официално наименованието на града да бъде в единствено число – Атина.

Съгласно легендата, градът получил името си в чест на Атина, богиня на войната и мъдростта, покровителка на изкуствата, занаятите, науката и знанията. В древни времена Атина и Посейдон, богът на моретата и океаните, започнали спорят кой да бъде покровител на великия град. Първият цар на Атина Кекроп (получовек, полузмия) трябвало да отсъди кой ще е победителят на съревнованието. Посейдон ударил своя тризъбец в скалите, от където бликнал кристален извор, подчертавайки по този начин, че благодарение на този дар, винаги ще има вода и жителите на града никога няма да страдат от суша. Но водата в извора се оказала солена като водата в моретата, на които бил владетел. От своя страна Атина посадила семе, от което поникнало чудесно маслиново дръвче, даващо храна, зехтин и дървесина за огрев. Кекроп бил впечатлен от подаръка на Атина, а жителите на града с радост приели нейния дар. Оттогава градът носи името на прекрасната богиня…

Впрочем, историците и досега не са стигнали до общо мнение за произхода на името. Съществува многообразие от версии за възникването на наименованието на града, но тази е най-красивата.

Архитектура

Населението на Атина е около 4 млн. жители (от които около 500 хил. непостоянно пребиваващи имигранти), което е над една трета от населението на цяла Гърция.

Центърът на Древна Атина бил разположен около Акропола и заемал районите Тисио и Плака. Тези райони заедно с площад Синтагма, район Колонаки и хълм Ликавитос днес съставят туристическия център на града. Площад Монастираки, разположен в подножието на стените на Акропола, е най-големият търговски квартал на града.

Сърцето на съвременния град е площад Синтагма, където се намират бившият кралски дворец, Парламентът и многобройни сгради от XIX век, построени в нео класически стил. В това число зданието на Атинския университет, разположено на булевард Панепистимиу, сградата на Националната библиотека и Академията на Атина, наричани “Атинска трилогия”.

От 1971 г. най-високата сред съвременните сгради в столицата остава Атинската кула 1, която по време на строителството си е била най-високата сграда на Балканския полуостров. И до днес тя остава единственият небостъргач в Гърция.

Съвсем неотдавна Атина е била прочута със своя смог, напрегнат трафик и безпорядъчно градостроителство. Днес, след реализация на проектите за провеждане на Олимпийските игри през 2004 г., Атина е удобен за туристите град. Прекрасни и чисти паркове и пътища, съвременно метро, нови магистрали, лесно достъпно летище, подробни указателни табели – всичко това помага на туриста да се наслади напълно на посещението на града.

Отделете време за Атина! Запознайте се с нейните забележителности! Акпополът, храмът на Зевс Олимпийски и съкровищата на Националния археологически музей обрисуват важните исторически етапи в развитието на историята и културата на западния свят. Можете да продължите своето пътешествие, като посетите островите на Сароническия залив.

Забележителности

Акрополът

Акропол в превод от гръцки език означава „горен град“. „Перлата в неговата корона“ е Партенонът – символ на града и негова главна забележителност. Именно оттук започва опознаването на Атина.

В средата на V век до н.е. в Атина, по инициатива на Перикъл, била разгърната обширна програма за ново строителство и облагородяване на града: били издигнати три впечатляващи храма и монументални порти. Малко по-късно са добавени и два театъра – на Дионис и Ирод Атик.

Пропилеите на Мнесикъл са входът в Акропола. Представляват закрити мраморни порти с пет централно разположени прохода, заобиколени от две страни от неголеми шестколонни зали и странични крила – порти. В лявото крило e разположена Пинакотеката. През различните периоди в Пропилеите били използвани като архиепископска резиденция, като щаб на кръстоносни войски и османски оръжеен склад. През XVII век, по време на обсадата на Акропола по време на войната с Турция в ужасно ядрото Пропилеите и сградата е била силно повредена. Тя е възстановена през XIX век.

Партенонът е символ на Атина. Храмът е построен от известния скулптор и архитект Фидий в чест на богинята Атина Партенос ( Virgin ) . Храмът е заобиколен от 10 -футови дорийски колони. The фриз на храма са сцени от гръцките митове и индивидуални истории на Троянската война. За да се създаде добра визуална опит в изграждането на храма пропорции “ златното сечение “ . Вътре в храма има известна статуя на Атина , изработена от злато и слонова кост с Nike от дясната страна . Statue участва в годишната Panathenaic шествие , придружено от жертвата на животни , музикални и спортни състезания . Тези дни свещеници , облечени в нови дрехи статуя , направени от най-добрите шивачки града.

Според легендата, на мястото, където сега е Ерехтеион храма , Посейдон и Атина влязоха в спор за правото да бъде патрон на града. Храмът е кръстен на името на митичния атински цар Ерехтей . За разлика от другите храмове , построени в класическия период, асиметрични стените Ерехтеион пробити прозорци. Храмът е издигнат на различни нива и е разделена на три стаи вътре . Кота корниз на портика на южната страна на църквата не поддържа колони и кариатиди 6 – момичета са статуи , направени под формата на колони , оригиналите на които сега са в музея на Акропола . Вътре в храма е и светилище митични атинските царе Ерехтей и Cecrops и Атина и Посейдон .

Музей на Акропола е построена през 1878 г. в къщата на експонати от разкопките на Акропола. От особен интерес е фронтон храма на Атина, където сцени от Gigantomachia и триумфално Атина и Зевс, за да спечели тази война. Тук са съхранени фрагменти от фриза на фронтона скулптурите на Партенона, изобразяващи сцени на Hercules борбата с различни митологични същества, оцелели фрагменти, изобразяващи Panathenaic шествие, и много повече.

По-долу, на скалата под стените на Акропола е театърът на Дионис. На всичкото отгоре го с красиви гледки.

Достоен оглед на Атина и предлага една скала Ареопага. Въпреки това, не е лесно да се покачва. Stones, полирани крака милион посетители, доста хлъзгави.

Платен вход към Акропола. Билет валиден в продължение на 4 дни. На него можете да посетите Театъра на Дионисий, римският Агора, древногръцкия Агора, храма на Зевс, библиотеката на Адриан и гробище на древна Атина Ceramic.

Новият музей на Акропола

Изкачвайки се до Акропола, можете веднага да забележите ултрамодерната сграда на 300 метра, който се откроява от общия пейзаж. Това е новият археологически музей на Акропола.

Старият археологически музей, построен през 1874 г. , отдавна изчерпани възможности за експониране на Севтополис . В края на 80-те години , на гръцкото правителство реши да построи нов музей . Архитекти на новата сграда стана известния швейцарски архитект Бернар Чуми и Михалис Фотиадис гръцки. Строителството на новия музей започна през ноември 2004 г. и е завършен през 2009 година. Общият бюджет на проекта възлиза на 130 милиона евро. The New Acropolis музей разполага с над 4000 експоната , разположени върху площ 14tys . m . м, което е почти 10 пъти по-голяма от площта на стария музей на Акропола (1450 кв.м.) . Музей наистина уникална – тя е изградена върху археологически обект . Затова етажа на първия етаж са направени от стъкло , така че можете да

Сред експонатите, представени в изложбата, специално място е заето от малък (35 с 34 см) част от фриза на Партенона Preview краката и край облекло богиня Артемида, който бе отстранен от Гърция през 19-ти век. Ценна фрагмент отпусна Гърция Археологическият музей на Университета в Палермо. Към този фрагмент се присъединиха две други „раздробят“ Parthenon съхраняват в музеите на Ватикана.

Като цяло, изложбата включва 74 експоната, които са били незаконно изнесени от Гърция и Италия, а по-късно репатрирани.

Гърция иска връщането на скулптурите от Великобритания и фриза на Партенона, изнесени през 19 век. Lord Elgin и е център на Британския музей. Консервирани статуи и релефи от Партенона са изложени в новия музей до копия на тези произведения, които остават в Обединеното кралство. Това би трябвало да напомня на посетителите на борбата на Гърция за връщането на мраморите на Партенона.

Древната Агора

Древната Агора е пазарният площад, на който под открито небе се провеждали народните и съдебни събирания. Тук, от съда била произнесена смъртната присъда на Сократ. Тук били разположени търговски пасажи, театри, училища, монетен двор. От Агората към Акропола се спускал Панитейският път.

Интересни структури са Храма на Хефест (V в пр. Хр.) Най-добре запазеният древен храм. Той бе посветен на покровителя на занаятите Хефест и Атина. Популярно име на храма Тесеион, идва от факта, че в скулптурната украса на храма използва сцени от живота на легендарния цар Тезей. През византийско време на храма е подредена християнска църква, която е функционирала до XIX век. През 1950-те, американските археолози възстановени стои Атала дълго двуетажна портик, подарък за града на цар Атал.

Монастираки

Един от най-старите населени райони старите населени райони в Атина, граничи с Агора. Това е особено интересно да ходи тук в събота и неделя. Около варене провеждане на бълха пазар на улица Ифесту. Можете да си купите нещо от стандартните сувенири на антични мебели.

Като цяло в Монастираки маса сувенирни магазини и антикварни магазини. Основната атракция се намира на улицата Adrian Църква на Агиос Филип XVII век. На входа на метростанция „Монастираки“ е друга архитектурна забележителност древна джамия, построена през 1759 г. от турския Войод Цисараки.

Този район е като с уникалната си атмосфера не, забележителностите. Тук можете да просто да се разходят, да гледате улични търговци, да слушате уличните музиканти, да изпиете чаша кафе в някои уютно кафене.

Плака

Той е най-старият квартал на Атина. Това може да се нарече и най-удобно. Плака буквално създаден за ходене: тесни уютни улички, на всяка крачка живописни кафенета, таверни, колоритни местни жители. Къщи около не са толкова стари, и просто „някой“ на 200-300 години, но построени върху основите на древните времена.

Вие определено трябва да изглежда в уличната Адриан – че тя се счита за най-старата в Атина. След това идва един от най-оживените пешеходни улици на Атина – Ерму . Нейните магазини за дрехи тегло , купуват нови дрехи . Luxury – маркови бутици са разположени в началото на улицата , а след това – вече са магазини по-демократични марки .

Очаквайте в Ерму , се окажете на площад Синтагма – сърцето на града .

Нейната основна атракция – двореца на гръцкия парламент . Next – паметника на Незнайния войн в близост до които се променят всеки час минава на президентската гвардия на честта. Любопитно зрелище : евзони – войници от Кралската гвардия в елегантна и уникални дрехи: пухкав къса пола , бели чорапогащи, жилетка с ръчна бродерия , червена барета . От особен интерес е класифициран евзони: огромни сабо с помпони (наречени царухи) тежат не по-малко – 5 килограма !

Всички преминават премине твърда фейс контрол всеки кандидат трябва да бъде не само добре обучени, но да има привлекателен външен вид и растеж на не по-малко от 187 см

Особено тържествена смяна на охраната се осъществява по време на празниците. Ако сте в Атина в неделя – елате в района до 11:00 часа, за да видите най-тържествените звена за смяна на задължението си по тяхната съпътстваща военен оркестър.
Area Синтагма“

Метростанция Площад Синтагмав дясно е най-необичайният рейтинг подлези света.

В действителност, това е малък археологически музей. Излизайки от колата на метрото, ще видите разнообразие от уникални предмети, скрити зад стъклото. Например, един фрагмент от древен акведукт и древна атинска погребение. Всички изложени тук артефакти са открити навреме г. две допълнителни линии на метрото в подготовката за Олимпийските игри през 2004 г., когато инженери работили с археолози. Резултатът от това сътрудничество: успя и да проправи метрото, и хиляди безценни археологически находки, за да спаси. Между другото, някои метростанции са станали недвижими подземен музей. В специално различни експонати на дисплея в гарите и Акропола, Монастираки.

Панафинейският стадион

От площад Синтагма през красивия Кралския градина с басейни, където местните жители и посетители идват в Атина специално, за да се хранят многобройните патиците, които живеят там, можете да отидете на един от най-удивителните забележителности в Атина – Панафинейския стадион.

Тази огромна структура изцяло от бял мрамор е построен още през 329 г. пр.н.е. Естествено, на стадиона не е запазен до наши дни в първоначалния си вид, но през 1895 г. тя буквално възстановен. Парите за проекта даде филантроп Джордж Аверов, чиято статуя сега стои на входа. Тук, в този стадион бе домакин на първите модерни олимпийски игри, които се организират през 1896 г.

За стадиона Панафинейския в края на улица Анапафсиос, е друга атракция, която заслужава внимание. Това е първото гробище на Атина Керамикос – мястото е наистина интересно и изобщо не е мрачно.

Гробището е открит през 1837 г. и се превърна в гроба на местния елит. Това не е изненадващо, че почти всеки гроб там – произведение на изкуството. Особено впечатляващ е мавзолей на известния археолог Х. Шлиман и семейството му. Ето защо, на гробищата често се нарича музей на открито.

В гробището има три църкви: две православни и една католическа.

Планината Ликавитос

Над града блокове от Атина, в сърцето на града се издига планината Ликавитос (Ликабет). Височината на планината – 277 м над морското равнище.. Това легендарния място, с прекрасна гледка към Атина, Акропола, морето и планините около града.

Според легендата, богинята Атина иска да светилището й, разположен на Акропола, е по-близо до небето. Един ден тя отиде до планината Пентеликон и го остави парче скала, за да го посадя на върха на Акропола. Когато се върна, тя спря два заека донесоха лоши новини. Атина хвърли камъка, и забърза след тях. Замислен никога не го е извършило, а планината остана, където тя е била изоставена.

В древни времена, Ликавитос беше покрита с гъста гора, но от началото на 19 век. в планината, не едно дърво. Рекултивация започва едва през 1880 г. След като там са живели вълци, така Ликавитос също се нарича Вълчата планина.

На върха на планината е византийската църква на Saint George, тя се нарича църквата Св Сидерева. Тя е построена през XI-XII век, Когато Византия и християнството значително укрепи позициите си. През 1930 г. пожар унищожи църквата, но през 1931 г., снежнобяла храм е напълно реставриран. Ликавитос е необичайна гледка по Великден вечер: енориаши надолу с горящи свещи пеша надолу и изглежда, че опасва Ликавитос огнена лента.

Ликавитос е рай за романтици. Бор и кипариси, тесни пътеки и уютни дървени пейки … Всичко това ще впечатли любителите на тишината и спокойствието. Нищо чудно, че на хълма Ликавитос се нарича любов.

На върха на планината е открит театър. През лятото има различни концерти и театрални представления. Също така на планината е уютен ресторант Оризонтес, където можете да се отпуснете и да се насладите на прекрасна природа.

На планината има много пътеки и пътища. Можете да се изкачите до Ликавитос и въжен от Колонаки.

Археологическиият музей „Керамикос“

В близост до улица Пиреос Археологически музей се намираКерамикос“. Той е малък музей в така наречените външни керамика (един от кварталите на Атина). Именно в тази област, в древни времена са разположени множество работилници, ангажирани в производството на прочутото атическа керамика.

Към основните експонати на музея включва мраморна статуя на бик от гробницата на Дионисий (музеят е оригиналът, както и копие от първоначалното местоположение е зададен), 340 пр.н.е. В трите зали на музея сглобени впечатляваща колекция от древногръцката керамика. Можете да видите и декорации и предмети от бита на епохата. Най-известните експонати включват също амфора рано Геометрична период (характерен стил за гръцката ваза боядисване 900-700 BC.), На приблизително 860-840 години. BC Черно-цифрени лекитос и забележителен (древногръцка ваза с тесен провлак на малък стъбло, използвани за съхранение на зехтин) ваза художници Амазис 550-540 години. жилищни BC вази, украсени с фигурата на Дионис и две сатири.

Кулата на ветровете (Tower of Winds)

Тази древна сграда се намира не далеч от Римската Агора. Тя е построена през пр.н.е. II век

Кулата е построена от сирийския астроном Андроник Кирески. Ръст осмоъгълна воден часовник достига 12 m, а диаметърът -.. 8 м Външният фриз изобразява кулата 8 ветрове в Атина. Флюгерът направена като Тритон. Във вътрешността на кулата е публична вода часовник (воден часовник), и по стените отвън са все още видими слънчев часовник.

Древната Агора

Тази област на пазара, когато националната юрисдикция или монтаж на свободни граждани на открито.

Так, по приговору суда Агоры был казнен в темнице Сократ. Здесь находились торговые ряды, театры, школы, монетный двор. К Агоре от Акрополя шла Панафинейская дорога.

Структури на Агората консервирани Храма на Хефест (V в. Пр.н.е.). Храмът е посветен на покровителя на занаятите Хефест и Атина. Популярни Храма име – Тесейон, идва от факта, че в скулптурната украса на храма са използвани сцени от живота на легендарния цар Тезей. През византийско време в църквата се организира Християнска Църква, която е функционирала до XIX век.

През 1950-те, американски археолози възстановени стои Атала – дълго двуетажен портик, подарък за града на цар Атал.

Музеят на цикладското изкуство

Музеят на кикладското изкуство Goulandris Никола – един от най-големите музеи на Атина. Тя е основана през 1986 г. въз основа на частна колекция от цикладски и древногръцки изкуство Гуландрис семейство, един от най-богатите и знатни фамилии в Гърция.

Никола и Доли Гуландрис започва да събира през 1960, с разрешение на гръцкото правителство. Колекцията бързо става известен сред учените за своите редки експонати. За първи път колекцията е изложена в Музея Бенаки през 1978. От 1979-1983 той. експозиция, изложена в големите музеи и галерии по целия свят. След смъртта на Николай Гуландрис, жена му даде събирането на гръцката държава за създаване на музей.

Основната сграда на музея е разположена в центъра на Атина, построен през 1985 г. от гръцки архитект Викелас Йоанис. С течение на времето, на експозиция на музея е разширена благодарение на дарения от колектори и нови придобивки. През 1991 г. музеят придоби нова сграда – неокласическа имение Стататос. От главната сграда го свързва преминаването на стъкло закрит.

Основният фонд на музея е разделен на три основни области: цикладски цивилизация именно ранния период на бронзовата епоха, 3200-2000 пр.н.е. Цикладските мраморни статуетки, статуи невероятно изискан, простота и съвършенство; древногръцката изкуство, 2 хилядолетие пр.н.е. до 4-ти век преди новата ера; Изкуството на Древна Кипър от неолита до ранната християнска период, 4 хилядолетие пр.н.е. – 6-ти век пр.н.е. Това е един от най-пълните колекции на кипърските антики в света.

Голям магазин за сувенири на музея, където можете да си купите отлични копия на експонатите.

Музеят „Бенаки“

Атина е един от най-старите частни музеи в Гърция – в музея Бенаки. Тя е основана през 1930 г. от Андонис Бенакис след като баща му Емануел Бенакис. Музеят се намира в семейството имението на неокласически стил, който е построен през 1867 г. През април 1931 г. Музеят е открит за обществеността.

Неговата колекция, която става основа на музея, A. Бенакис събиране на 35 години и се прехвърля в полза на държавата, при условие, че тя ще бъде изложена в музея. Той е ръководител на музея до смъртта си през 1954 г.

Музеят съдържа експонати, които обхващат периода от праисторически времена до наши дни. В допълнение към обширните колекции на гръцкото изкуство, музеят разполага и с богата колекция от азиатски изкуство. Първоначално, колекция от експонати на ислямското изкуство, Китай и играчки бяха представени в отделни раздели на музея. През 2000 г., след като глобалната възстановяване, са били установени музеи сателити, посветени на определени теми, като например Музея на ислямското изкуство в керамика, Галерия Nikos Хадзикириакос – Гика, известният гръцки художник, по Колонаки, отделна изложба от колекцията на детски играчки и т.н. Това позволи на главния музея да се фокусира върху гръцката култура.

Музеят разполага с разнообразие от експонати палеолита и неолита артефакти, свързани с началото на елинистичната епоха минойската и микенската цивилизации продукти. Керамични, метални и дървени, старинни икони и църковна утвар, златни бижута, текстил, картини, скулптури, гравюри и други забавни артефакти позволяват на посетителите да си направите разходка в света на древна Гърция и проследи историята си до наши дни. Там е музей и работата на известния гръцки художник Ел Греко.

Зоопаркът „Атика“

Зоологическа Park „Атика“ – частна институция. Той е разположен в покрайнините на Атина, в площ от 20 хектара. На първо място, той е създаден като орнитологичен парк. По това време, събиране на птици, които живеят тук, е най-големият на трето място в света и работят повече от 1000 екземпляра от 300 различни видове.

През април 2001 г., откри нов раздел на „Светът на влечугите“, където вече виждах крокодилите, питони, боа и други влечуги. И през юли 2002 г., имаше точка на „гръцки фауна“ с кафяви мечки, лисици, диви котки, рисове, вълци и т.н. През февруари 2003 г., добавя „Африкаска савана“ с жирафи, зебри, антилопи. Също така, има ягуари, лами, снежни леопарди, бели лъвове и други бозайници. През 2003 г. там са били маймуни в зоопарка. Оттогава зоопарка добавя много интересни и редки животни.

През 2010 г. в зоопарка отвори Делфинариума, където можете да се насладите не само на делфини и морски лъвове, но и да гледате шоуто с тяхно участие.

Зоологическият парк „Атика“ е смятан за един от най-посещаваните в света и през цялата година отворена за обществеността. Той е член на Европейската асоциация на зоологическите градини и аквариуми.

Хекатомпедон

Хекатомпедонът – една от най-старите храмове на Акропола в Атина. Името на Храма е свързано с размера на своята непокътната (вътрешната част на храма) – 100 фута (32,8м) дълъг и 50 фута (16,4 м) широк. Хекатомпедонът Буквално преведено означава „стофутов“.

Храмът построена в началото на 6 век. пр.н.е., по време на царуването на Пизистрат, на мястото на древния микенски дворец (14 в. пр.н.е.). Смятан предшественика на Партенона.

Хекатомпедонът, подобно на много други шедьоври на Атина, е построен в чест на богинята Атина. Според легендата, гърците почитан като им покровител, че всички роби, които са участвали в изграждането на Храма, бяха пуснати в дивата природа.

През 480-479 години. пр.н.е., по време на гръко-персийските войни, по заповед на персийския цар Ксеркс Хекатомпедонът ограбена и опожарена. До ден днешен запазена само останки от руините на древен храм, и в непосредствена близост до тях, и днес можете да видите гроба на първия цар на Атика Кекропа.

Арката „Адриана“

Арката „Адриана“- монументална порта, до известна степен напомня на известната Триумфална арка в Рим. Той е разположен на булевард „Амалис“.

Арка е построена през 131 пр.н.е. в чест на римския император Адриан в древния път, който водеше от центъра на Атина, или по-скоро, стария си квартал Плака, комплекс от сгради в източната част на града, сред които бил и храмът на Зевс Олимпийски (Олимпейон). Не е известно точно кой поръча арката, и който е бил ангажиран в строителството и дизайна, въпреки че, най-вероятно, че е гражданите на Атина.

На стената над пода в средата на двете страни са издълбани две надписи, призоваващи и Тезей и Хадриан учредители на Атина. От страна на надписа Акрополис гласи „Това Атина, древният град на Тезей.“ От страна на Олимпийон надпис показва, че това е град на Адриан, а не на Тезей. Изследователите смятат, че арката разделена на града в стара и нова част. Има и втора версия, според която надписът от страна на новия град свидетелства за особената роля на римския император в живота и развитието на Атина, за които благодарните граждани и решиха да увековечи паметта на него. Нова част на града става известен като Адрианаполис.

Арката с височина 18 м, широчина 13.5, както и дълбочината на 2.3 м. Тя е построена от бял мрамор пентелийски, който се използва в строителството на много сгради на Атина, като Партенона и на стадиона Панафинаикос. Въпреки това следва да се отбележи, че арката се използва за по-ниско качество мрамор, с различни примеси. В този случай, арката е изсечен от един единствен мрамор, без употребата на цимент и други строителни смеси. Някои части на конструкцията са закрепени със специални скоби специален дизайн. Арка напълно симетрична по отношение на централния отвор.

Луна-паркът „Алу“ (Allou Fun Park)

Луна-паркът „Алу“ – най-големият увеселителен парк в Атина.

Посетете следва да бъде задължително. Луна-паркът е разделен на две големи области: едната е за деца, а другият – за възрастни. И тя е тук, в бързаме всички фенове на ярки впечатления, защото само в Allou Fun Park е на стойност най-голям (40 метра) виенското колело. Това са най-яките влакчета и зашеметяваща „Кулата на шока.“ Този атракцион представлява с 12-етажна сграда, която симулира свободно падане.

Казино „Парнифа“

На височина от 1055 м. На планина Парнифа, ограничаване на север от Атина, Гърция е известен казино Парнифа или Мон Парнас, както го наричаха през 70-те, по време на неговия разцвет.

Това е – един от най-старите казина в Гърция, и само в района на Атика. Това е храм на шега, но, общо взето, бизнеса с хазарта в столицата, където посетителите му довеждат жертвите всеки ден, 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината.

Mont Parnes има история на „карта“ на Атина места за развлечения. Първоначално, през 60-те години, той е работил като хотел. И през 70-те там се открива първите гръцки казина, събиране в техните зали на крема на атинското общество и бизнес елит.

Casino предлага на посетителите бляскав и здрав вид, че просто няма начин, че няма да впечатли. На всяка стъпка в областта на 18 000 квадратни метра. м, ще усетите лукса и богатството, и скъпи картини на известни гръцки художници по стените несъмнено привлече вниманието ви. Въпреки че, въпреки блясъка, казиното взима всички посетители, независимо от икономическия, социалния и образователен статус. Това, разбира се, ако вашата цел – по-забавно и приятно вечерта. Той предлага на своите посетители казино маса 52: 20 „Блекджек“, 20 за играта на рулетка, 4 покер. И тези играчи, които искат да опитат късмета си или просто да се повиши адреналина, тъй като те често се оправдават тяхното желание, могат да опитат късмета си играе „Пунто Панго“ за останалите 4 маси. Минималният залог е само 2,50 евро, но не се заблуждавайте и не се пренасят, защото тези марки имат лоша тенденция да изчезват експоненциално.

В този космополитен казино не може да бъде известен, игрални автомати, или „карета“. 503 машини очакват играчите на второ ниво на казиното. Десетки машини на най-новите технологии, което е много горд от собствениците на компанията Regency Casino, мъркаше тихичко, непрекъснато абсорбиране марки и обещаващо главозамайваща късмет джакпот.

Играчите са поканени на питие от бара казиното. Сред тях е и ресторант с изискано меню, където ще трябва да плати за хранене 17 евро.

Това е наскоро реновирана казино въжен лифт с дължина от 1600 метра. Със среден наклон от 20 градуса, което започва в подножието на Парнифа. Нейната пропускателна възможност – 2000 човека на час. Минавайки през Национален парк Парнифа, можете да се насладите на невероятна гледка към планината и красиво осветена Атина (разбира се, ако това е вечер). Този вид няма да остави равнодушен и най-страстен играч, бързайки да осъществите повикване късмета си. Най-малко, ако той се изкачва на кабинковия лифт за първи път.

Вход към казиното с доплащане. Единственото условие: възраст посетителят трябва да бъде най-малко 23-годишна възраст и притежават, трябва да имате документ за което то е потвърдено.

Нос Сунио

Този малък скалист полуостров, вдаден в дълбоките води на Егейско море, с останките от величествения храм на Посейдон на върха си, отдавна е, заедно с Партенон отличителната черта на Гърция

Посетете Гърция и да видим залеза на нос Сунио е просто невъзможно. Сунио е обитавана от най-древни времена, и в древни времена е бил на мястото на свещеното, фокусът на двете култове – Атина и Посейдон, винаги се борят за притежание на Атика. Cape споменава в „Одисея“ на Омир. На нос все още съществуват останки от каменни сгради рибари, които го обитавали в древността.

В архаичните пъти беше Сунио Атина източната пост, един вид огромен наблюдение кула с видимост от три страни на света и за много десетки километри.

Археологически находки от датата на полуостров от края на IV и III хилядолетие преди Христа. д. От най-важните паметници на първо – това е огромен курос (мъжка статуя) до Сунио, датиращ от VII век. пр.н.е. разположен в Атина Археологическия музей (своята височина от над три метра). Общо куроси се смяташе, 17.

Храмът на Посейдон

Главната забележителност е храмът на Посейдон Сунио.

Светилище на Посейдон е построен на върха на скала в 490 пр.н.е.. д., в годината на маратона, и е бил разрушен през 480 пр.н.е.. д., в годината на Термопилите и унищожаването на Атика. Известно е, че тя е била дорийска препитер (6 от 13 колони). Classic Храмът на Посейдон, руините на които все още предстои, е построен за 440 пр.н.е.. д. и е в сила поне до I век след Христа. Архитектурата на Храма (също дорийски препитер) се причислява към създателя на светилището на Хефест в Атина и Немезида в Рамнунте. Колони 16, в съответствие с архаичен, не 20, както обикновено в класиката. За да са оцелели само 9 от тях и останки от архитрав. Но те дават представа за първоначалния величието на тази уникална структура. И ако отидете в Сунио вечер и да гледате залеза през колоните на Храма, впечатлението е никога да не забравяме. На колонадата Храма, както и много туристически подписи XIX век запазена и подпис на лорд Байрон.

От скалата отваря много живописен изглед. Според митологията, тя е с тази скала е потопил в морския цар Егей, който реши, че синът му Тезей е убит в битка с Минотавъра, когато видя кораб с черни платна (макар Тезей и Минотавъра и победи гърците спасени от ужасен почит, забравих да се промени платната). Колонада сред много туристически подписи XIX век запазена и подпис на лорд Байрон.

На нос Сунио запазена следи от храмът на Атина, построен в новата ера V век. д. Павзаний в неговата „Описание на Гърция“ объркани два храма, така че светилището на Атина дълго погрешно вярва, храма на Посейдон. Той е подобен на микенската мегарон, размерът е 15 от 19 m и е построена като храм на Посейдон, от агрилезки мрамор. Това беше Храмът на йонийската поръчка. От него е имало само една фондация, разбита покривна козирка и столица на колона.

Климат

Климат в Атина — субтропичен, полупустинен. Зимата е обикновено дъждовно , понякога има слани , понякога вали сняг . Летата са много горещи и сухи. Всяко значителни валежи може да отсъства в продължение на няколко месеца. Чрез влиянието на Средиземно есента са много дълги , а пролетта идва малко по-късно .

Атина се намира в централната равнина на Атика, така наречения басейн , заобиколен от планини Егалео от запад, от север Парнифа. Градът граничеща Сароническия залив в югозападната част . От Атина пое цялата равнина , че е много трудно да продължи растежа на територията поради естествени граници. Въпреки това, те са непрекъснато се разширява чрез предградията днес Палини , град в източната част на Атика, е източните покрайнини на града, Агиос Стефанос – Североизточна Ахарнай – северната , Лиос – североизток, Мошчато – западни и Варкиза – южните покрайнини . Градът е разделен река Кифисос , която се стича от планинския масив Парнфа влива в Сароническия залив , Piraeus отделяне от останалата част на Атина. В Атина реки като реки : Пикродафни и еридаус, скрит , обаче , под бетона.

Роки и неплодородна почва , съставена от шисти Атина и варовик .

Най-краткият ден тук започва в 8.00 и приключва в 16.45 , и по време на най-дългия ден от годината слънцето изгрява в 4.20 ч. и залязва в 21.20 .

Плажове

А кратко разстояние от столицата е лента от луксозните плажове : Faliro , Глифада , Вула , Vouliagmeni ( най-престижният курорт в Атика ) и Варкиза . Малко по-нататък , в 30-40 км от Атина , е най-известните курорти – Lagonisi , Мати , Marathonas , Vravrona , Nea Makri , Лутраки ( известен с минералните си води, красива природа и уникалните климатични условия) . South Bay Beach Evbeyskogo също известен със своите плажове. Това Пасалимани Лавров , Panormos Makronisos Porto Rafti и drugie.Na Evbeyskogo северното крайбрежие на плажовете Персийския залив се простират Рафина Kokkino Limanaki , Agios Andreas , Неа Макри , RERA , Калам , Nea камара ( Oropos ) и много други .

Глифада

Гръцката Ривиера“ както той често е наричан. Този красив южен крайбрежен квартал на Атина, която се концентрира всички най-известните места за забавление в Атина.

Там са и най-големите търговски центрове с магазини на известни марки, които предлагат голямо разнообразие от стоки. Има много магазини, които продават добри продукти с отстъпка на достъпни цени. Глифада също се нарича гръцката „Бевърли Хилс“, защото тук, в скъпи ресторанти, нощни клубове и развлекателни центрове, вили са най-богатите хора в столицата. Атина е известен с красивите си плажове и заливи. Ето защо е много лесно да стигнете до центъра на Атина и в други части на Атика.

Най-известните плажове – Астерас д’Ивоар – се простира по протежение на целия малък полуостров на юг от Глифада.

Той се намира само на 20 км от центъра на Атина. Това е един от най-добрите плажове на Сароническия залив с добре организирани пясъчни плажове, достатъчно количество зеленина и удобства за посетителите. Тук е изцяло обезпечен жилище, храна, развлечения, пазаруване и всичко необходимо за семейството и за индивидуални туристи. Изборът е много голям и отговаря на всички изисквания, вкусове и икономически възможности. Има паркинг, разнообразие от ресторанти и кафенета. Оживен нощен живот няма да скучаете турист.

Вула Атикис

Това е голям много популярен сред атиняните, организирани пясъчен плаж е на няколко метра от крайбрежната алея на Посейдон, на около 500 метра от трамвайна спирка и на 18 км югоизточно от центъра на Атина.

Космополитната атмосфера около него с модерни сгради и магазини, съчетани с предимствата на предградията, което беше преди много години, със зеленина и, разбира се, красив пясъчен плаж.

Тук е изцяло обезпечен жилище, храна, развлечения, пазаруване и всичко необходимо за семейството и за индивидуални туристи. Избор на място за престой много високо и отговаря на всички изисквания, вкусове, и икономически възможности. Има паркинг, много ресторанти и кафенета. Достатъчно близо до плажа има магазини, където можете да направите най-различни покупки.

Плажът е напълно оборудван с шезлонги, чадъри, душове, възможности за заетост и обичайните водни спортове. Благодарение на неравни любителите наземни ходене и колоездене може да получите удоволствие от тях.

Плажът е считан за един от най-скъпите в Атика, но предоставя на посетителите с най-високо качество услуги.

Езерото Вулиагмени

Намира се на 21 км от центъра на Атина, на южния бряг на Атика в много живописно място. Тя е отделена от морето малко по-малко от 100 м по време на управлението на турците езерото е близо до днешното име „Vulyasmenos.“ И го нарече Karadsi“, което означава „тъмната вода.

Това геоложко явление дойде около преди повече от 20 века, в резултат на тектонична активност на: част от набор от една голяма пещера падна във водата и образува езеро, близо до морето. Температурата на морската вода в него достига 30-35 C. езерото, благодарение на силата под вода на дълбочина от 17 m, непрекъснато се доставя с прясна вода. Дори и през зимата температурата на водата не пада под 18 градуса, което ви позволява да се изкъпят в него, и в най-студените зимни дни.

Една от многото легенди се казва, че живота в езерото Нереида, която държи в неговата дълбочина на смелчаци, които рискуваха му плуват в мътни води. Плажът е добре оборудван. Има един магазин за кафе. Езерната вода се смята за лековита. Той съдържа различни соли, много метали, достатъчно сероводород. Там тя и радиоактивни свойства. Смята се, че помага при лечението на ревматични, дерматологични и гинекологични заболявания, както и главоболие. На разположение е и хидротерапия стая.

Плажът Ябанаки във Варкиз

Дълъг пясъчен плаж, организиран на 27 км югоизточно от центъра на Атина.

Тук, в село Варкиза годишна пролетно цвете шоу, което привлича много посетители. За туристите са дадени всички необходими услуги и съоръжения. Има паркинг, много ресторанти, кафенета, барове и развлекателни центрове, предназначени за всички вкусове и джобове.

Плаж Grand Resort Лагониси

Голям и красив пясъчен плаж е добре организирано преди едноименния хотелски комплекс на около 40 км югоизточно от центъра на Атина. Основната разлика от другите плажове, които

он находится достаточно далеко от автомобильной дороги и окружен богатой зеленью. Здесь обеспечены все необходимые услуги и удобства для желающих отдохнуть: лежаки, зонты, душевые; есть возможность для занятий различными видами спорта. Вечером отдыхающие могут окунуться в оживленную ночную жизнь этого небольшого полуострова.

Кинета

Дали преди заобиколен от борови дървета, на 55 км западно от центъра на Атина, защитени от ветровете на западния бряг на Сароническия залив.

В близост до плажа има много ресторанти, където можете да ядете много вкусно, което привлича туристи, особено през почивните дни. Има възможност за спорт в пясъка и други игри в непосредствена близост до морето.

Плаж Неа Перамос

Този голям пясъчен плаж се намира на 35 километра западно от Атина. Разполага с всички необходими удобства.

Много таверни, кафенета браузърът ще (Винарни с мастика и закуски) и барове предлагат голямо разнообразие от опции, за да ядат, пият по чаша вино или освежаващи напитки, на брега на морето и в непосредствена близост до морето. Детски площадки, където децата могат свободно и безопасно дават възможност на семействата да се хранят там тихо. Всичко това прави Неа Перама като космополитен курорт на остров, въпреки че в дългосрочен брега на Неа Перамос имат по-тиха местност, подобна на брега на малък остров.

Плаж Порто Гермено

Голям свободен плаж се намира в курортния град Порто Hermia 60 km западно от Атина.

В селото ще намерите всичко необходимо за приятен и комфортен престой на плажа. Добрата храна, която е на разположение в кръчмите на риба, както и красивите гледки към залива и планината, буквално се издига директно на вълните и да създаде впечатлението, че те са удавяне в тъмните води на Коринтския залив, за да направят престоя ви незабравим.

Плаж Псата

Това е страхотна безплатна пясъчен плаж е с дължина 2,5 км под планина Патерас 20 км от село Вилия и на 60 км западно от Атина.

От върха на планината предлага красива гледка към Коринтския залив и гъста борова гора, която го покрива. Името му е длъжен да проведе, съгласно местните изследователи, голям брой водни растения Главна специален вид тръстика – „псата“ на гръцки, от която произвежда прочутите тръстикови рогозки, за да се отпуснете на плажа.

Селото предлага всички удобства, както и в крайбрежните рибни таверни можете да опитате от вкусната храна особено.

Ако статията ви е харесала, ще се радваме да я споделите или коментирате. Получавайте още статии чрез безплатен е-майл абонамент от тук.Booking.com

Снимки от Атина:

athens-greece_27833 athens-greece_27832 athens-greece_27831 athens-greece_27829 athens-greece_27828 athens-greece_27827 athens-greece_27826 athens-greece_27825 athens-greece_27824 athens-greece_27822 athens-greece_27821 athens-greece_27820 athens-greece_27819 athens-greece_27818 athens-greece_27817 athens-greece_27816 athens-greece_27815 athens-greece_27814 athens-greece_27813 athens-greece_27812 athens-greece_27811 athens-greece_27810 athens-greece_27809 athens-greece_27808 athens-greece_27807 athens-greece_27806 athens-greece_27805 athens-greece_27804 athens-greece_27803 athens-greece_27802 athens-greece_27801 athens-greece_27800 athens-greece_27799 athens-greece_27798 athens-greece_27797 athens-greece_27796 athens-greece_27795 athens-greece_27794 athens-greece_27793 athens-greece_27792 athens-greece_27791 athens-greece_27790 athens-greece_27789 athens-greece_27788 athens-greece_27787 athens-greece_27786 athens-greece_27784

Солун


Сподели.

За Автора

На вашето внимание предлагаме преглед и описание на интересни туристически дестинации, хотели, вили, къмпинги, апартаменти и имоти под наем в Гърция. Моля имайте в предвид, че ние не сме туристическа агенция и не предлагаме директно въпросните места. Можете да се свържете с представители на обектите от данни предоставени в самите статии или чрез букинг уеб сайтове.

Остави отговор

Почивки и Имоти в Гърция

Вход

Изгубена парола

Регистрация