о-в Крит

0

Крит – люлката на европейската цивилизацииBooking.com

Остров Крит – това е кристално чисто море, величествени планини, древни градове и уникални музеи, впечатляващи пещери и проломи, известни с от праисторически времена, мек климат, прекрасни плажове и современни хотели, очарователна провинция и малки селища, ярки традиции и искрено гостоприемство, отлична кухня, която, съгласно медицинските изследвания, увеличава средната продължителност на живота.

Освен всичко това, Крит е и най-големият остров в Гърция (с обща площ от 8.336 кв. км) и разполага с най-дългата брегова линия (над 1.000 км).

Турове на Крит

Ханя, Ретимно, Ираклио, Ласити.. Почивката на острова е подходяща за всички категории туристи – от шумни младежки компании, семейни двойки с деца, до влюбени двойки и туристи в златна възраст, което доказват множеството положителни отзиви.

Струва си да бъде отбелязано, че всеки от курортите на Крит подхожда за семеен отдих с деца – островът е се слави с прекрасни пясъчни плажове, развита туристическа инфраструктура на всеки курорт, както и с хотели, надхвърлящи всички очаквания за нивото на комфорт и предоставяни услуги.

Що се отнася до главния въпрос, който си задават всички пътешественици без изключение преди да направят резервация за Крит – „Колко струва почивката на острова?, то при търсене на отговора следва да се вземат под внимание множество важни фактори, влияещи на цените на турове. Например немаловажно условие е сезонът, избраният курорт и, разбира се, продължителността на отдиха, категорията (звездността) на хотела, програмата за хранене и др. Още едно важно обстоятелство е наличието от туроператора за Крит на собствена материално-техническа база, ексклузивни договори с хотелските комплекси, възможността за предоставяне на пълен пъкет от туристически услуги. Удачен вариант за спестяване е акцията „Ранно резервиране“, която позволява предварителна подготовка за предстоящата почивка.

 

Столицата Ираклион

Тя предлага най-голямо разнообразие от исторически забележителности. Посетете крепостта Кулес, която е символ на града, разгледайте историческия и археологическия музей и си починете край фонтана Морозини. Прочетете и подробен пътеводител за Ираклион. 

Дворецът Кносос

Смята се, че този дворец е бил лабиринтът на Минотавъра от древногръцките митове. Имал е над 1000 стаи, но днес са останали руини и са направени възстановки на отделни негови помещения. Ще видите жилищни и работни стаи с големи делви за зърно, религиозни олтари, уникални керамични тръбопроводи, големи фрески и стенописи. Тронът в тронната зала е най-старият в Европа. Дворецът се намира в Кносос, на 5 км от Ираклион. Входът е безплатен за студенти от цяла Европа, както и всяка неделя в периода от ноември до март.

Плажове на остров Крит

Малки и скрити или обширни и оживени, плажовете на Крит няма да ви разочароват. Ситен пясък и кристална вода ви очакват на плажовете в Ханя, Ираклио,Ласити, Ретимно. По крайбрежните им алеи има ресторанти, където да опитате вкусни ястия от прясна риба или да пийнете студен коктейл в някой бар, а вечерта да танцувате до зори в плажните дискотеки.

Ретимно

o.krit_rethymno_2Този красив град е разделен на стара и нова част. Старата част със своите тесни калдъръмени улички е сърцето на града. Навсякъде над малките улички са надвиснали красиви арки от цветя, а по тротоарите има безброй уютни кафенета и малки ресторантчета. Позволете си дълга безцелна разходка из тази неповторима атмосфера и забравете за времето. Градчето се намира между Ханя и Ираклион.

Пещерата Сфендони

sfendoni_cave

Не пропускайте това вълшебно място с уникално разнообразие на форми от сталактити и сталагмити, осветени от специално многоцветно осветление. Според легендата тук богинята Рея се скрива, за да роди Зевс. Част от пещерата е затворена за посетители, защото се обитава от застрашени видове, живеещи без светлина. При откриването й е намерен скелет на дете от Средновековието, за което се предполага, че се е изгубило вътре. Намира се в района на Ретимно.

Остров Спиналонга

ostrov-Krit-island-spinalonga-elounda-greece

Самият остров е древна крепост, построена между 900-2000 г. пр. Хр. Потопете се в уникалната му атмосфера с древни останки и каменисти плажове и се разходете по единствената му уличка, която е доста тясна. По нея има само няколко местни къщи и малка църква. Можете да стигнете до него с корабче от бреговете на Крит. Островът е разположен в залива Мирабела.

Ханя

Chania-2

Наричат този град Източната Венеция, защото и до днес в него се усеща някогашното венецианско присъствие. Тук цари красота и хармония: големи градини и паркове, лозя, ароматни портокалови дръвчета и смокини, сред които са се сгушили много старинни къщи. Ще видите и уникален плаж със ситен розов пясък и единственото сладководно езеро на Крит. В района се намира и красивото дефиле Самария, дълго 17 км. Градът се намира в западната част на Крит.

Магазини на остров Крит

Във всички курорти на острова по крайбрежните улици ще откриете безброй магазинчета за сувенири и произведения на изкуството, а в централните части на градовете скъпи бутици на известни марки. Пазарът в Ираклион е в ориенталски стил и там се предлагат всякакви стоки: подправки и плодове, дрехи, бижута, обувки, техника, картини, прясна риба и зеленчуци.

Опитайте калицуния

Това са традиционни критски банички, които най-често се приготвят със сирене. Отидете ли на гости на критско семейство, няма начин да не ви посрещнат с тях. В различните части на острова те се проготвят както солени, така и сладки.

Нощен живот на остров Крит

В курорта Херсонисос и в столицата Ираклион ще откриете най-много барове, клубове, дискотеки, таверни и ресторанти. Близо до Ираклион, в Малиа и Амодара, има клубове и барове с жива музика. Много плажни дискотеки и изискани ресторанти ще откриете в Западен Крит и Ретимно.

Релеф

Остров Крит има планински релеф. Планинските вериги се простират в посока изток – запад и са разделени на четири основни планински масива. Приблизително в централната част на острова се намира връх Ида или известен още като Ида Псилоритис. Той се издига на височина 2456 метра. През зимните месеци е покрит с дебела снежна покривка. Освен него и други върхове се издигат на повече от 2000 метра. С малка надморска височина са като цяло единствено крайбрежните райони.

Климат

Остров Крит има горещ средиземноморски климат. Летният сезон е сред най-дългите в Европа. За плаж е подходящо от април до ноември. Летата са не само дълги, но също така сухи и доста горещи. Почти невероятно е да падне дъжд посред лято. Това се случва изключително рядко и обикновено валежите са интензивни и придружени от гръмотевици. Планинската верига играе ролята на климатична бариера, защото спира в значителна степен въздушните маси. В резултат на
crete-mountainous-forestтова, на северния и на южния бряг на остров Крит климатът и природата са доста различни. Като цяло, времето на остров Крит е топло през цялата година. Зимата продължава от декември до март. Тогава температурите през деня са най-често около 17°C. През април времето се променя драматично и през някои дни става дори горещо. Като цяло през този месец средната дневна температура е 20°C, но много често
crete-mountainous-forestстава и доста по-висока. От средата на април до края на ноември температурите са летни. През месец август достигат своя максимум и средните дневни са около 31 – 32°C на сянка. През края на ноември започва чувствително захлаждане, което приключва през декември с температури от около 17°C. Тази стойност се запазва до следващата пролет. От октомври до март времето е влажно и падат по около 40 – 60мм дъжд на месец. От април до ноември валежите са доста по-оскъдни. Най-сухо е през юли и август – тогава падат от 0 до 10мм. В планините времето е различно. Там температурите са доста по-ниски, а през зимните месеци има дебела снежна покривка.

Природа

Природата на Крит е много разнообразна и това е едно от големите предимства на този красив остров. Северната и южната част са много различни. На север от планините има много повече зеленина. Тук виреят множество типични за
cristal-clear-water-creteСредиземноморието видове, като например маслина, лимон, портокал, мандарина, кипарис, както и голямо разнообразие от палми. В по-високите части на планините са разпространени различни видове иглолистни дървета, особено кипариси. На юг от планините природата е съвсем различна. Сред полу пустинните пейзажи се срещат основно някои видове топлолюбиви и сухолюбиви храсти. Като цяло, пейзажите се доминират основно от жълто-бежови скали. Остров Крит е известен с
crete-narrow-streetвеликолепните си плажове, които привличат милиони посетители от Германия, Великобритания, Русия, САЩ и други. За любителите на белия пясък и кристално чистите морски води са подходящи плажовете в югозападната част на остров Крит, където се намира плажът Елафониси. Макар и не много голям, той е сред най-добрите плажове на планетата и е едно от местата в света, които задължително трябва да посетите ако сте почитатели на морския туризъм. Освен белия пясък и лазурните морски води, самата местност също притежава необикновен магнетизъм, който можете да откриете на много малко места по света, в това число Южна Калифорния и северозападните части от Мексико, най-вече на полуостров Калифорния. Планините на остров Крит са прекрасни. През зимните месеци тук падат обилни снегове.

Население и селища

Населението на остров Крит е около 650 000 души, което го прави най-населения гръцки остров. Основната част от неговото население живее по северното крайбрежие, защото там падат

crete-remainds-to-californiaповече валежи, климатът е по-прохладен, има много повече зеленина и условията са по-подходящи за земеделие. Най-големият град на остров Крит е столицата Ираклион. Населението му достига до около 310 000 жители, което е почти половината от цялото население на остров Крит. Вторият по големина град на остров Крит е
river-mouth-creteХания. Смята се, че това е най-красивият град на острова, както и един от най-красивите градове в Гърция и по Средиземноморието. Има население от около 70 000 души. Красив е обаче не само градът, но и цялата му околност. Живописният релеф, красивата природа и незабравими пейзажи превръщат Хания в рай за туристите. Третият по големина град на Крит е Ретимнон. Намира се на около 50 километра източно от Ираклион. Има население от около 60 000 души. Намира се в същата част на острова, където е най-високият връх Ида. Населението на остров Крит е много космополитно. Тук ще откриете хора от целия свят, които са привлечени от спокойствието, чистотата, топлината и екзотиката на гръцкия остров.

История

Историята на остров Крит е доста богата и наситена със събития. Тук 3000 години преди новата ера е възникнала и процъфтяла минойската цивилизация. Нейното внезапно изчезване се panoramic view to the islandобяснява с катастрофално по своите размери вулканично изригване, което унищожило огромна част от остров Санторини приблизително около 1500 години преди новата ера. Предполага се, че чудовищното изригване е предизвикало огромна вълна цунами, която буквално е помела всичко по пътя си. Смята се, че вълната е унищожила не само минойската цивилизация, но и всичко, което се намирало в близост до морския бряг в Източното Средиземноморие. Вълната, разбира се, сама по себе си не е заличила мигновено минойската цивилизация,
the-summer-season-of-crete-lasts-eight-monthsно в крайна сметка помогнала това да се случи. Последната капка, която преляла чашата била пепелта от изригналия вулкан, която покрила обработваемите земи. Това в комбинация със закритото от пепел слънце било края на една велика цивилизация. Крит е свързан с не една легенда от онези времена. Може би най-известна е историята за Минотавър, който имал глава на бик и тяло на човек. Чудовището изяждало по седем млади жени и мъже на всеки девет години, като тези младежи Атина изпращала за да компенсира цар Минос за убийството на неговия син Андрогей. Царският син бил убит от атиняни и това било small greek chapelтяхното наказание за извършеното престъпление. Тезей бил млад и смел момък, който сам пожелал да попадне в редиците на тези младежи, които трябва да бъдат дадени на свирепия минотавър. Невговата идея била да влезе в лабиринта на Минотавър и да го убие за да прекрати това чудовищно избиване на млади хора. Когато пристигнал на остров Крит, Тезей мигновено се влюбил в красивата Ариадна, която била дъщеря на цар Минос. За да му помогне да излезе от ужасяващия лабиринт след като убие Минотавъра, Ариадна дала кълбо от прежда на Тезей. Той победил Минотавър и
snow-covered-mountains-creteизлязъл от лабиринта благодарение на преждата, дадена му от Ариадна. Със себе си извел и тези млади хора, които били изпратени с него като жертви за Минотавър.

Икономика

Крит е едно от най-развитите и богати места в Гърция. Има развита икономика, която разчита основно на сектора на услугите и по-точно на туризма. Всяка година милиони туристи от цял свят посещават Крит и по този начин най-важният експортен продукт е самият остров. Това се отразява на всички сфери от обществения живот – като се започне от качеството на инфраструктурата и се стигне до търсенето и предлагането на недвижими имоти тук. Освен туризма, другия много важен сектор е селското стопанство. Важни продукти са цитрусовите плодове и маслините. За разлика от туризма, който се развива по крайбрежието обаче, селското стопанство е застъпено в по-вътрешните части от Крит.

Ако статията ви е харесала, ще се радваме да я споделите или коментирате. Получавайте още статии чрез безплатен е-майл абонамент от тук.Booking.com

о-в Родос
Солун


Сподели.

За Автора

На вашето внимание предлагаме преглед и описание на интересни туристически дестинации, хотели, вили, къмпинги, апартаменти и имоти под наем в Гърция. Моля имайте в предвид, че ние не сме туристическа агенция и не предлагаме директно въпросните места. Можете да се свържете с представители на обектите от данни предоставени в самите статии или чрез букинг уеб сайтове.

Остави отговор

Почивки и Имоти в Гърция

Вход

Изгубена парола

Регистрация