о-в Родос

0

Островът на Рицарите

Добре дошли в Родос, столицата на Додеканези, остров който е идеален не само за тези, които искат да си починат, но и за тези които търсят почивка изпълнена с екшън! Със своите светло зелени склонове, богато зелени долини и непрекъсната линия от златисти плажове, Родос е истински благословенно място. Добавете и отличните условия за туризъм, сливането на островните традиции с новостите, безбройните културни и археологически площадки и ще получите перфектната дестинация за почивка.

RHODES_photo_AVGOUSTINATOS_510_300Booking.com

Благодарение на стратегическата си позиция, Родос е важен от древни времена. Древността на град Родос, строежа на който е започнал през 407 BC, е разработена според градската планова система оглавена от най-великия градски плановик в древността, Хиподам Милетски. Родос скоро се е развил в един от най-важните мореплавателни и търговски центрове на Източното Средиземноморие. Когато е станал Римска провинция, а по-късно Византийската Империя, той първоначално е загубил дресната си слава. През 1309  Рицарите на Свети Йоан от Йерусалим завладели Родос. Те построили силни укрепления, за да защитават острова, превръщайки го във важен административен център и процъфтяващ мултинационален средновековен град. През 1523 Родос е завладян от Османските Турси, а Гърците е трябвало да се настанят извън градските стени. По време на Османската окупация, нови сгради са били издигнати в Стария Град, основно джамии и бани. През 1912 Родос и останалата част отДодеканези са били презвети от Италианци. Новите владетели са украсили града с величествени сгради, широки пътища и площади. Дворецът на Великия магистър е построен отново, а Улицата на Рицарите реконструирана, за да спечели своята средновековна популярност отново. Родос става част от Гърция през 1948. През 1988 Средновековния Град на Родос е записан в Световно Наследство на ЮНЕСКО.

Стария Град

Докато влизате в един от най-големите средновековни градове в Европа през Портата на Свободата, бързо става очевидно че Стария Град на Родос е мозайка от различни култури и цивилизации; рядко посетителите имат възможност да се разхождат по стените и да разучат двадесет и четири века история. Удивителните средновековни сгради наподобяващи крепост, бастионите, стени, порти, тесни алеи, минарета, стари къщи, фонтани, тихи и шумни площади създават усещане, че сте се завърнали обранто в средновековието. Дворецът на Великия магистър определено е най-доброто в Стария Град. Дворецът, първоначално Византийска крепост построена в края на 7ми век След Христа, е преобразен в ранния 14ти век от Рицарите от Ордена на Свети Йоан в резиденция на Великия магистър на Ордена и административнен център на техния щат; сега той е превърнат в музей.

Калдаръмената Улица на Рицарите, една от най-добре запазените средновековни улици в Европа, е изпълнена със средновековни ханове, които са играели роля на подслон за войниците на Ордена на Рицарите. В края на Улицата, в  Музей Площад, стои Болницата на Рицарите, която приютява Археологическия Музей. На другата страна на площада е Църквата на Дева Мария от Замъка, Православна катедрала на Родос във Византийски времена, която е станала Католическа Катедрала, когато Рицарите са превзели града. Сега тя приютява Византийски Музей. Улица Полидоръ води до площад с външни кафенета и ресторанти. Продължавайки, ще влезете в Улица Сократус – винаги изпълнена с живот благодарение на мрежата от кафета и магазини – която води от Джамията на Сюлейман Великолепни към пристанището. Ако решите да обходите и се насочите към  Площад Арионос, не пропускайте да се разходите из „Турския район“, където ще откриете Джамията Мустафа Паша и “Йени хамам” (Турски Бани) от 16ти век.

Отвъд стените…

RHODES_photo_Giannelos_250_380Отвъд стените на Стария град се намира “новия” град, със своите величествени Венециански, неокласически и модерни сгради. Сред най-забележимите сгради, които съхраняват спонемите за Италианския период на острова запазени до днес са Пощата, конструирана от Италианския архитект Флорестан ди Фаусто, Перфектурата на Додеканези, преди Палат на Италиански Говернатор, която прилича на Двореца на Дожите във Венеция, Евангелизмос Църква (Църква на Благовещаване), Кметството и Народен Театър.

Разходка из Мандраки, малкото пристанище със статуи на Родоските Елени на своя вход и обграждащите го мелници, е изживяване, което не трябва да се пропуска. Многокултурния характер на Родос също е очевиден в тази част на града, до Перфектурата се намира Джамия Мурат Райс със своето елегантно минаре. Насладете се на слънцето и морето в космополитния Елли плаж в северния нос на град Родос, който е обграден от модерни хотели. Там можете да откриете и красиво обновения Grande Albergo delle Rose, който днес работи като Казино. Посещение до  Аквариума, един от най-важните морско изследователски центрове в Гърция е задължително! В подземния аквариум, напомнящ на подводна пещера, посетителите могат да видят много видове живеещи е Егейско Море.

От другата страна на града можете да посетите Родини Парк, истински рай с много пауни, поточета и пътеки със стари храсти, кипарис, кленови и борови дървета. Твърди се, че Родини е бил част от известното Училище на Ораторството, където видни Гърци и Римляни, викючително и Юлий Цезар, Катон Млади, Цицерон, Помпей, Брут, Касий и Марк Антъни, са учили.  Хълмът на Свети Стефанос (известен като Монте Смит) отбелязва площадката на Акрополиса, един от най-важните центрове на богослужение, обучение и отдих в древни времена на остров Родос. На върха на хълма ще откриете останките ит Храмът на Аполон, Елинистически стадион и спортна зала.

Около острова….

Докато се запътваш надолу към източното крайбрежие, първата изкушаваща спирка е Калитеа, космополитен курорт разцъфващ с хотели подредени по плаж Фалираки. В Калитеа главната атракция са Римските бани – уникален пример на ориенталските Арт Украси от 1929 – и дългия пясъчен плаж на Фалиракиa. Живописния малък залив Ладико (където е сниман филмът “Оръдията на Наварон”) и живописния залив „Антъни Куин“ са само някои от красивите плажове, където можете да се попечете! Ако се интересувате да научите повече от местните традиции в Родос, посетете Коскину (Koskinoú), традиционно селце където фасадите на къщите са боядисани в ярки цветове, прекрасните дворове са павирани с  камъчета, а къщите вътре са украсени с керамични чинии и ръчно изтъкани текстилни изделния.

Иалисос (или Трианда) е бил един от трите силни градове в древен Родос, който е добил популярност благодарение на Олимпийския Шампион Диагорас. Днес Иалисос е известен курорт; неговия плаж е любима дестинация за уиндсърфинд, кайт сърф и ветроходство. Препичайки се до зеленината на борови дървета и кипариси, на склоновете на Хълм Филеримос (Filérimos) (означава „любовник на самотата”) се намира Манастира на Света Богородица и останките на древен акропол. По Византийски времена е имало крепост на хълма, която през 13ти век е станала манастир посветен на Света Богородица. Той е бил възобновен красиво по-късно от Италианците и Великобританците. Директно пред църквата има останки от 3ти век на храмовете на Зевс и Атина. Посетителите могат да се разходят до “Via Crucis”, който води до огромно разпятие. Гледката от там над Залив Иалисос е зашеметяваща.

В зелените площи около областта Афанду можеш или да се препичаш на красиви пясъчни плажове или да играеш голф на модерно голф игрише с 18 дупки (близо до плажа на Афанду), което е отворено цяла година и привлича голф ентусиасти от цял свят! Пътя от красивия морски курорт Колимбиа минава през гора до бреговете на Река Лоутанис до Архиполи, живописно селце. Маршрутът е идеален за ходене или каране на велосипед.

Около Петалоудес (означава Пеперуди) включва селцата Кремасти, Парадиси и Теологос. Кремасти, едно от най-големите и оживени места в острова, е известен с огромния фестивал на Света Богородица на 15ти Август, докато плажа на Кремасти е перфектен за кейт сърфинг и уинд сървинг. Най-впечатляващата и известна атракция в района, обаче, е Долината на Пеперудите, местообитание на уникална стойност за възпроизвеждане на пеперуда Панаксиа Куадрипунктариа (Panaxia Quadripunctaria). Насладете се на атмосфера с несравнима красота с буйна растителност и поточета докато се разхождате по разумно поставените пътеки. Струва си да посетите и Природонаучния музей в Долината.

Архангел (Archángelos) е построен отново в средновековни времена далеч от неговото първо място до морето (за да го предпазят от пиратски атаки), а Рицарите на Свети Йоан по-късно са жо защитили чрез строежа на замък. Традицията на древни изкуства – като керамика и ръчно изработена керамика – е повече от очевидна в Архангел, отколкото където и да било другаде. Местните живеят по-обикновен стил живот, почти недокоснати от бързото развитие на туризма в други места на острова и все още ревностно поддържат своите стари традиции, обичаи, техния местен диалект и дори различаващата се украса на своите къщи. Областта е известна със своите златисти плажове, като плаж Тсамбика в подножието на стръмна скала, където също се намира известен манастир на Света Богородица. Стегна е живописен курорт подобен на Архангел, докато в Хираки (който е идиличен малък залив) посетителите могат да видят останките на средновековен закъм: Фараклос. В северния край на региона се намира „Ефта Пиес“ (Седем Пролети), зелена долина с чисти течащи води и покрита с огромни равнини и борови дървета.

Камирос (Kámiros) е бил един от трите най-силни градове в древен Родос и е разцъфнал през 6ти и 5ти век Преди Христа. Останките на града и съседните гробища са открити през 1859; величествени публични сгради, пазар, храмове, къщи и акрополи на върха на хълма свидетелстват за разкоша и богатството в древен Камирос. Заслужава си да разгледате и заобикалящите го селца, като Сорони в северното крайбрежие и Фанес на южното, хубаво място за кейт сърфинг и уинд сърфинг. Пътя от Калаварда води до Салакос традиционно селце с буйна растителност и течащи поточета. От там можете да се изкатерите на Планина Пророк Илия, със своите класически Италиански хотели в гората и параклис на върха. На склоновете на планината има няколко по-малки селца с извори и стари борови дървета: Елуса, Платания (“чинари”), Аполон и Димилия, известни със своя Византийски параклис на Свети Николай (Áyios Nikólaos – също наричан Фонтукли).

Най-високата планина на Родос, впечатляващата Mt. Atáviros, със своя скалист връх и зелени склонове, е вечен символ на острова. Изумителната гледка ще компенсира, тези които изкачат върха за техните усилия! Най-голямото селище в района е Ембонас. Построен на планинския склон покрит с много лозя, селцето е известно със своите отлични вина. Отлично място, ако искате да избягате от тълпата, да изследвате скалистите брегове и да се печете на малки, добре скрити заливи като Фоурной, Флифада или плажовете на Критиния. Наблюдаването на залеза от средновековните замъци на Атавирос, Критиния и Монолитос от 14ти век, всички посторени на върха на впечатляваща скала, е много възнаграждаващо усещане.

В южен Родос природата се разкрива в цялото си величие: слънчеви заливи се простират от Киотари и Генади до Лахания, Плимири и Прасониси, най-южния нос на острова е популярно място за уйнд и кейт сърфинг. Селцата в областта са построени в древни времена, или дори по-отдавна, и все още поддържат своя традиционен цвят, точно като обитателите поддържат своя местен диалект, традиции и дори традиционните украси на своите къщи. Следвайте старите пътеки и открийте красотата на златните поля и сенчести дървета, приятнит ехълмове и долини -магическите земи, които ще подмладят вашето тяло и душа.

Не забравяйте, че докато сте на острова можете да се разходите до следните близки острови:

Кастелоризо (или Мегисти) е най-източния остров в Гърция, с дълга и бурна история. Само 300 души живеят на острова днес, но града и неговите величествени нео-класически къщи разкриват предишните успехи на острова.

Халки, е известен със воята Богословската школа, която за съжаление днес вече не работи. Емборио, със своите големи къщи и живописна брегова ивица предлагаща прясна риба, е единственото обитавано селце на острова. Хорио и Замъка на Рицарите също си заслужават да се видят.

– Красивият Суми е на час път с лодка от Мандраки, пристанището на Родос. Остров на гмуркачи за гъби и моряци, Суми е имал 30 000 обитатели преди Втората Световна Вълна и е бил най-богатия остров в Додеканези, въпреки своя малък размер. Днес Суми привлича много посетители благодарение на своите красиво запазени нео-класически сгради и известния Манастир на Архангел Михаил в Панормитис.

– На североизток от Родос ще откриете Тилос, със своите внушителни планини, скалисти и стръмни крайбрежия, плажове с кристално чиста вода, пещери и средновековни замъци. Пристанището на острова е Ливадиа, а от там можете да посетите селцето Микро Хорио („Малко Село“), изоставено през 1950. В Мегало Херио (“Голямо Село“) Посетете Палеонтологичен Музей, където можете да видите вкаменени скелети на джуджета слонове.

Допълнителна разходка за трекинг ентусиасти: Следвайки спиращи дъха маршрути на крак е идеален начин да откриете уникалната природна красота на острова: опитайте двучасовия маршрут от Филеримос от крайбрежието през магическа борова гора, през Долината на Пеперудите (3 часа), отидете от селцето Салакос към върха на Профитис Елиас следвайки спиращ дъха маршрут, който отнема 4 часа, за да се изпълни, вървете от Замък Критиния до селце Критиния през буйно зелена долина (4 часа) или, ако сте опитен турист се възползвайте от възможността да покорите връх Атавирос, красива шест часова разходка!

Стигане до острова

– Чрез самолет от летищата Атина и Солун. Има и свръзки от и до други Гръцки острови като Кос, Лерос, Митилини, Карпатос, Касос, Кастелоризо, Миконос, Санторини и Крит (град Ираклион). Полетите се поддържат от  Olympic Airways и Aegean Airlines. От скоро и Ryanair ще оперират директни полети до Родос от Франкфурт Хан, Брюксел Шарлероа, Бремен, Дюселдорф, Болоня, Каляри, Милано, Пиза, Рим, Ливърпул, Лондон, Стокхолм и Каунас.

– Чрез Кораб

Пристанището на Родос има дневни връзки с пристанището на Пиреус. Пътуването продължава около 12 часа с междинни спирки на островите Пармос, Лерос, Калимнос и Кос. Родос също е свързан директно с всички други области от Додеканези и Крит.

Ако статията ви е харесала, ще се радваме да я споделите или коментирате. Можете да се запишете и за нашия бюлетин чрез формата в дясното меню.Booking.com

п-ов Халкидики
о-в Крит


Сподели.

За Автора

На вашето внимание предлагаме преглед и описание на интересни туристически дестинации, хотели, вили, къмпинги, апартаменти и имоти под наем в Гърция. Моля имайте в предвид, че ние не сме туристическа агенция и не предлагаме директно въпросните места. Можете да се свържете с представители на обектите от данни предоставени в самите статии или чрез букинг уеб сайтове.

Остави отговор